Ψυχοσύνθεση: Tο σύνολο των ψυχικών ιδιοτήτων ενός ατόμου, ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίον αισθάνεται κανείς ή σκέφτεται…

Ψυχοσύνθεση - Συμβουλευτικό & Θεραπευτικό Κέντρο Βάρης Ψυχοσύνθεση - Συμβουλευτικό & Θεραπευτικό Κέντρο Βάρης Ψυχοσύνθεση - Συμβουλευτικό & Θεραπευτικό Κέντρο Βάρης Ψυχοσύνθεση - Συμβουλευτικό & Θεραπευτικό Κέντρο Βάρης

Ημερίδα στον δήμο Βάρης με θέμα Ψυχολογικά Προβλήματα της τρίτης ηλικίας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26 Νοεμβρίου, στη Βάρη, η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Βάρης σε συνεργασία με το Κ.Α.Π.Η. και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου με θέμα: «Ψυχολογικά προβλήματα της τρίτης ηλικίας» με ομιλητές συνεργάτες του Συμβουλευτικού & Θεραπευτικού Κέντρου Βάρης ΨυχοΣύνθεση. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν : η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα Ράπτη Αγγελική, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κα Γεμελιάρη Μαρία και ο Βουλευτής Αττικής κ. Οικονόμου Βασίλης.

Προλόγισε ο κ. Ριφιώτης Χρήστος, ιατρός - ορθοπεδικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και έφορος εκδηλώσεων του Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Βάρης, ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης. Ο κ. Ριφιώτης επεσήμανε την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου ομιλιών ιατρικού ενδιαφέροντος, που ξεκίνησε το 2007 και τόνισε ότι η πρόληψη για καλή σωματική και ψυχική υγεία αποτελεί στόχο για τους δημότες, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Τις εισηγήσεις προλόγισε η κα Βαρδάκου Ιωάννα, Ψυχολόγος- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του Συμβουλευτικού και Θεραπευτικού Κέντρου «ΨυχοΣύνθεση», το οποίο ήταν και χορηγός της εκδήλωσης. Η κα Βαρδάκου στη συνέχεια αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στις «Απώλειες και το Πένθος», θέμα το οποίο αγγίζει όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή της ζωής τους. Η διαδικασία του πένθους αποτελείται από ορισμένα στάδια μέχρι την τελική «λύση» του. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αμφιλεγόμενη απώλεια και οι άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι (πχ. ναυάγιο, σεισμός), θάνατος που δεν ακολουθεί την εξελικτική σειρά (πχ παιδιού), ξαφνικός θάνατος ή στιγματισμένος (πχ. ανθρωποκτονία, AIDS) η οικογένεια δεν μπορεί προχωρήσει στη διαδικασία του πένθους. Το υγιές πένθος είναι μια απελευθερωτική διαδικασία όταν γίνεται με το ρυθμό του πενθούντα. Σκοπός είναι να μπορέσει το άτομο να επανεπενδύσει συναισθηματικά σε δραστηριότητες με νόημα και σε νέες σχέσεις. Σε περίπτωση παθολογικού πένθους δεν υπάρχει η αναμενόμενη αντίδραση (κλάμα), εκδηλώνονται σωματικές ασθένειες, κρίσεις πανικού, επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες, υπερβολικός θυμός και ενοχή. Η αντιμετώπιση και θεραπεία του πένθους μπορεί να γίνει με συμβουλευτική, με ατομική ή ομαδική υποστηρικτική θεραπεία και με θεραπεία μέσω της τέχνης (ψυχόδραμα, μουσικοθεραπεία ή χοροθεραπεία).

Η δεύτερη ομιλήτρια κα Παναρέτου Μαρίζα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, αναφέρθηκε στους «Νέους ρόλους του ατόμου στην Τρίτη ηλικία». Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν το 18% του πληθυσμού της χώρας μας. Από ψυχολογική άποψη το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι είναι η μοναξιά γιατί επιδίδονται σε αρνητικές σκέψεις, έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο και λίγες ασχολίες, και έχουν συναισθήματα λύπης και απώλειας. Οι ηλικιωμένοι που ζουν με τα παιδιά τους υποφέρουν από μοναξιά γιατί καμιά φορά νιώθουν παραγκωνισμένοι, ενώ όσοι ζουν με τον/την σύζυγο είναι σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση σε σχέση με όσους έχουν χηρέψει. Τα άτομα αυτά καλό είναι να έχουν κοινωνικές επαφές, να ξεκινήσουν κάποιο χόμπι (πχ κηπουρική, σκάκι) ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες (πχ. δημοτικά προγράμματα, σωματική άσκηση) ώστε να είναι σε θέση να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους, να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να διατηρούν την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και την επικοινωνία.

Την ημερίδα έκλεισε η κα Λάμπρου Μαρία, Ψυχολόγος - Γνωσιακή  Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία αναφέρθηκε στην «Κατάθλιψη: Πρόληψη και Αντιμετώπιση». Άτομα με κατάθλιψη παρουσιάζουν ορισμένα συμπτώματα όπως άγχος, καταθλιπτική διάθεση, αλλαγή στην όρεξη, διαταραχές του ύπνου, αίσθημα αναξιότητας, ντροπή, ενοχές, αίσθημα ανικανότητας, απαισιοδοξίας, απελπισίας κ.α. Η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται στην κληρονομικότητα, σε βιολογικά αίτια, σε ασθένειες, χρήση φαρμάκων, διαπροσωπικές απώλειες και άγχος. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ψυχοθεραπεία (γνωσιακή ή οικογενειακή ή ομαδική) και σε ορισμένες περιπτώσεις με συνδυασμένη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Υπάρχει επίσης δυνατότητα παρέμβασης με θεραπείες εναλλακτικές των ιατρικών που περιλαμβάνουν, άσκηση και σωστή διατροφή, τεχνικές χαλάρωσης καθώς και θεραπεία μέσω της τέχνης (π.χ. ψυχόδραμα, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία).