Ψυχοσύνθεση: Tο σύνολο των ψυχικών ιδιοτήτων ενός ατόμου, ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίον αισθάνεται κανείς ή σκέφτεται…

Ψυχοσύνθεση - Συμβουλευτικό & Θεραπευτικό Κέντρο Βάρης Ψυχοσύνθεση - Συμβουλευτικό & Θεραπευτικό Κέντρο Βάρης Ψυχοσύνθεση - Συμβουλευτικό & Θεραπευτικό Κέντρο Βάρης Ψυχοσύνθεση - Συμβουλευτικό & Θεραπευτικό Κέντρο Βάρης

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή με συμπτώματα ψυχικά και σωματικά, που εμφανίζονται αναπάντεχα και μπορεί να είναι υπερβολικά σε διάρκεια και ένταση. Εξαιτίας των συμπτωμάτων αυτών υπονομεύεται η ικανότητα του ατόμου να αντεπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες και ασχολίες.

Ένας στους δέκα ανθρώπους θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του και η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία.

Στις γυναίκες η κατάθλιψη είναι 2 φορές συχνότερη παρά στους άνδρες, δεδομένου του συνδυασμού βιολογικών και γενετικών παραγόντων (συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών στις διάφορες φάσεις της ζωής τους).

Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι το εργασιακό στρες, στρεσσογόνα γεγονότα της ζωής (τοκετοί, αποβολές, ανατροφή παιδιών, οικογενειακές υποχρεώσεις, φροντίδα ηλικιωμένων γονιών) και οι πολλαπλοί κοινωνικοί ρόλοι που αναγκάζεται να παίξει μια γυναίκα.

Παρ’ ότι μπορεί να έχουν ίδια συμπτώματα με τους άνδρες όταν αισθάνονται κατάθλιψη, οι γυναίκες τα αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Αισθάνονται ότι είναι διαρκώς κουρασμένες, έχουν συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανημποριάς και απελπισίας, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων.

Συνήθως, χρειάζονται χρόνο μέχρι να αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν δευτερογενή κατάθλιψη ως συνέπεια σωματικών νοσημάτων, σε συνδυασμό με τις άλλες απώλειες που μπορεί να έχουν σ’ αυτή την ηλικία (απώλεια κοινωνικής θέσης, εισοδήματος, πιθανός θάνατος συντρόφου ή φίλων, απώλεια ανεξαρτησίας λόγω της σωματικής νόσου).

Έτσι, συμπτώματα όπως η μείωση των κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων, η ελάττωση λήψης πρωτοβουλιών, το άγχος και η ανησυχία μπορεί να αντιπροσωπεύουν την παρουσία κατάθλιψης.

Με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να ζητήσει κανείς βοήθεια. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη, ή συνδυασμένη αγωγή φαρμάκων και ψυχοθεραπείας. Σημαντικό είναι να προσφέρεται στον πάσχοντα συναισθηματική υποστήριξη, δηλαδή να αντιμετωπίζεται με κατανόηση και στοργή από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Σημαντικά ωφελεί επίσης η ισορροπημένη διατροφή και η προσπάθεια τήρησης μιας στοιχειώδους καθημερινής ρουτίνας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον ψυχολόγο σας:

 • Αν νιώθετε λυπημένη, αγχώδης, ή χωρίς διάθεση.
 • Αν κοιμάστε λίγο, ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί ή το αντίθετο, κοιμάστε υπερβολικά.
 • Αν έχει μειωθεί η όρεξη σας, ή αντίθετα έχει αυξηθεί και έχετε πάρει βάρος.
 • Αν νιώθετε συνεχώς νευρική και ανήσυχη.
 • Αν δεν έχετε επιθυμία για σεξουαλικές σχέσεις.
 • Αν έχετε σωματικά συμπτώματα (πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδες, πόνους στα πόδια ή στα χέρια) που δεν υποχωρούν.
 • Αν έχετε δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης, ή λήψης αποφάσεων.
 • Αν νιώθετε κούραση ή απώλεια ενέργειας.
 • Αν νιώθετε αισθήματα ενοχής, απαισιοδοξία, μοναξιά.
 • Αν δεν επιθυμείτε πλέον τη συναναστροφή με ανθρώπους που κάποτε σας ευχαριστούσαν και κλείνεστε στο σπίτι.
 • Αν όλα μοιάζουν πληκτικά, ανιαρά, χωρίς νόημα.
 • Αν αδιαφορείτε για την προσωπική σας υγιεινή, δε μεριμνάτε για την εμφάνισή σας.
 • Αν κάνετε σκέψεις για αυτοκτονία ή θάνατο.

 

Ιωάννα Βαρδάκου
Ψυχολόγος, MSc
Επιστημονική Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού & Θεραπευτικού Κέντρου Βάρης ΨυχοΣύνθεση

 

Δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα «Εβδόμη» στις 25 Οκτωβρίου 2008