Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ή τη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων: λήψη αποφάσεων, εκπλήρωση στόχων, αντιμετώπιση κρίσεων, βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων, επίλυση συγκρούσεων, και ανάπτυξη αυτογνωσίας βασισμένης σε μια σχέση αποδοχής, μη πίεσης, σεβασμού και εμπιστοσύνης. Στόχος της συμβουλευτικής είναι να δώσει στα άτομα ευκαιρίες να επεξεργαστούν θέματα που τα απασχολούν, με σκοπό να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική ζωή.
Η συμβουλευτική βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους να αναπτύξουν τις απαραίτητες ψυχολογικές δεξιότητες (όπως αυτοπεποίθηση, λύση προβλημάτων, καθορισμός στόχων, έλεγχος άγχους κ.α.) και κοινωνικές δεξιότητες (όπως αποτελεσματικοί τρόποι επικοινωνίας, επίλυση διαφωνιών, αναγνώριση επικίνδυνων καταστάσεων και ανταπόκριση, διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, δημιουργία και διατήρηση στενών σχέσεων, συνεργασία σε ομάδα, υπευθυνότητα, ακολουθία κανόνων κ.α.), οι οποίες θα διευκολύνουν τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης και της μάθησης.
Έτσι, αποκτούν εφόδια για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, πριν αυτές εδραιωθούν και τους δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους.
H συμβουλευτική βοηθάει τους γονείς να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τις δυσκολίες του παιδιού, προσφέρει στήριξη στο να ξεπεράσουν τη σύγχυση και το άγχος που τους έχει προξενήσει η διάγνωση, ενθαρρύνει τη δημιουργία θετικών μορφών επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας και συμβάλλει στην εκμάθηση νέων τρόπων βοήθειας του παιδιού τους.
Η συμβουλευτική ζευγαριών έχει ως στόχο την εύρεση λύσεων στα προβλήματα επικοινωνίας, πιθανών συγκρούσεων ή δυσλειτουργίας της σχέσης. Στις συνεδρίες αναγνωρίζονται και αξιοποιούνται οι δυνάμεις και οι δυνατότητες που ο κάθε σύντροφος έχει και φέρνει μέσα στη σχέση, διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων και η έκφραση καταπιεσμένων σκέψεων και συναισθημάτων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της σχέσης.